Het gebouw "Het Anker"

kerkbuiten.jpg (29K)

Het kerkgebouw "Het Anker" van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Marknesse staat op de hoek van de Oudeweg en de Hoogzijde.

De gemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Marknesse is één van de kleine kerken in het dorp.

Het gebouw is ontworpen door de groninger architect Ir. P. Van Loo, en is gebouwd in 1954. De kerkzaal heeft een capaciteit van ca. 100 zitplaatsen en is gemeubileerd met stoelen, waardoor meerdere indelingen mogelijk zijn. Hierdoor is de ruimte voor diverse doeleinden bruikbaar. De oorspronkelijke bouwkosten hebben iets meer dan 24.000,- Euro bedragen, terwijl de grond gekocht is voor nog geen 300,- Euro. Dit lage bedrag was het gevolg van een bijzondere regeling met de rijksdienst, om het mogelijk te maken kerkgebouwen te realiseren in de polderdorpen. De kerkzaal is in de bijna 50 jaar van haar bestaan vrijwel ongewijzigd gebleven. Wel is de oorspronkelijke elektrische verwarming in 1996 vervangen door centrale verwarming, waarbij de roosters van de voetverwarming zijn gehandhaaft, en voorzien van een warmwaterleiding.

Oorspronkelijk bevatte het gebouw naast de kerkzaal alleen een consistoriekamer en algemene ruimten als keuken, berging en toilet. In 1998 is het bijgebouw vergroot waardoor een extra vergaderzaal ontstond, een grotere keuken, garderoberuimte en een extra berging.